ZAVRŠENA INTERNA RADIONICA DJELATNIKA IHMS-A MEĐIMURSKE ŽUPANIJE IZ “EPALS-A”
June 14, 2018
Tim hitne medicinske pomoći iz Međimurja osvojio treće mjesto na natjecanju u Sloveniji!
September 24, 2018
ZAVRŠENA INTERNA RADIONICA DJELATNIKA IHMS-A MEĐIMURSKE ŽUPANIJE IZ “EPALS-A”
June 14, 2018
Tim hitne medicinske pomoći iz Međimurja osvojio treće mjesto na natjecanju u Sloveniji!
September 24, 2018

Osigurana sredstva iz EU fondova za 2 buduća specijalizanta Hitne u Međimurskoj županiji

U Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije, održana je početna konferencija povodom projekta „Hitna je Međimurju bitna“ temeljem dodjele bespovratnih sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Specijalističko usavršavanje doktora medicine“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa ,,Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014. – 2020., a čiji je ugovor potpisan 28. svibnja u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu. Specijalizanti hitne medicine, temeljem projekta su Lucija Hranilović dr.med. i Goran Madžar dr.med. koji će se financirati EU sredstvima, a dok je specijalizacija Marije Vargek dr.med. financirana sredstvima Zavoda za hitnu medicinu.

„Zbrinjavanje bolesnika jedan je od najtežih i najzahtjevnijih osnova te je za njega potrebna edukacija ,znanje i vještine iz svih područja medicine, a ovo je samo početak te se nadam da ćemo potaknuti mlade kolege da krenu našim stopama“, rekla je Marija Vargek dr.med.

Lucija Hranilović dr.med., istaknula je kako je hitna dinamična i izazovna grana medicine te se veseli da će uskoro početi sa samom specijalizacijom.

Goran Madžar dr.med., rekao je kako se veseli što će nakon povratka iz Zagreba zajedno sa kolegicama pomoći poboljšati svakodnevni rad djelatnika hitne, te da se nada da će svi zajedno svakodnevni rad u hitnoj, podići na jednu višu razinu.

Sama specijalizacija traje 5 godina, a krajnji cilj budućih specijalista hitne je pomoći u brzim reakcijama stanovništvu Međimurske županije.

Petra Pavičić, voditeljica odjela za razvoj ljudskih potencijala – REDEA, osvrnula se na sam Projekt „Poziv je raspisan upravo u dijelu socijalnog uključivanja čija je svrha bila poboljšati pristup zdravstvenoj skrbi na područjima s manjkom liječnika. Prema podacima iz 2017. na području cijele Hrvatske, nedostajalo je čak 606 specijalista hitne medicine te se većina njih sprema u mirovinu. Ovim projektom Zavodu za hitnu medicinu osigurali smo 2,6 milijuna kuna, a projekt je ocijenjen s maksimalnih 100 bodova što je i potvrda odlične suradnje Zavoda s REDEA-om“.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr. Tomislav Novinšćak, rekao je „Ovo je odlično ulaganje u mlade ljude, a posebice u našoj Županiji. Imamo 3 specijalizanta,a od toga su 2 financirana sredstvima EU. Sretan sam što imamo mladi kadar zainteresiran za ovu vrlo propulzivnu i dinamičnu specijalizaciju izvan bolničke medicine“.

„Specijalizante hitne do sada nismo imali, ovo je ulaganje u sam zdravstveni sustav Međimurske županije koji je trenutačno u velikom investicijskom ciklusu,a najveća vrijednost je da ulažemo u ljude koji će ostati u Međimurju. Do kraja godine planiramo završiti Dom zdravlja,najveće ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu, formiramo Centar izvrsnosti u suradnji s Varaždinskom županijom gdje predlažemo da Međimurska županija zadrži interventnu kardiologiju, a ujedno želja mi je da do kraja godine nabavimo uređaj za magnetsku rezonancu. Ujedno, ulaganjem u opremu čija je vrijednost oko 40 milijuna kuna u adaptaciju zgrada bit će ove godine, a jednako tako i sljedeće godine“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec te poželio mnogo uspjeha i sreće budućim specijalizantima.

Svoju podršku dali su predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Dragutin Starčević, dr. med., spec. opće kirurgije te pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić Grlač.

Izvor: medjimurska-zupanija.hr