Brže, sigurnije i dostupnije – otvoren novi prilaz Županijskoj bolnici Čakovec i Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije
April 13, 2022
10. godišnjica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije – EDUKATIVNI VIDEO
April 21, 2022
Brže, sigurnije i dostupnije – otvoren novi prilaz Županijskoj bolnici Čakovec i Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije
April 13, 2022
10. godišnjica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije – EDUKATIVNI VIDEO
April 21, 2022

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije dana 17. travnja 2022. Godine obilježava 10. godišnjicu svog osnutka.

Dana 20. travnja 2022. u 11 sati Zavod je organizirao svečano obilježavanje 10. godišnjice osnutka u Centru za kulturu Čakovec. Svečanosti su prisustvovali ravnateljica Zavoda Vladimira Križaj Grabant, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, župan međimurske županije Matija Posavec, pomoćnik ravnateljice za sestrinstvo Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, gradonačelnici, ravnatelji ustanova bolničkog kruga, poslovni suradnici Zavoda za hitnu medicinu i mnogi drugi. Tijekom obilježavanja godišnjice, u Centru za kulturu bile su izložene fotografije brojnih događaja u kojima su djelatnici Zavoda sudjelovali, od edukacija do natjecanja u vještinama hitne medicinske pomoći. Također, Zavod je premijerno prikazao edukativni video vlastite produkcije u kojem se može vidjeti zbrinjavanje dvaju hitnih medicinskih stanja. Uz govore ravnateljice Vladmire Križaj Grabant, specijalistice hitne medicine Željke Kotorac, pomoćnika ravnateljice za sestrinstvo magistra Jurice Juričana, pomoćnika ravnateljice za sestrinstvo Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu magistra Damira Važanića, govor je održao i župan Međimurske županije Matija Posavec. Goste svečanosti zabavili su nastupi Ženskog vokalnog sastava Pučpuljike, Plesni studio Korak te Zsa Zsa. Svečanost je također bila prilika da Zavod posebno zahvali svojim djelatnicima koji nesebično pružaju hitnu pomoć ljudima više od 35 godina života. Zahvaljujući ublažavanju mjera za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19 te osiguranom testiranju prije svečanosti, Zavod je iskoristio priliku da obljetnicu proslavi uz zakusku u Caffe baru Bedem.

U 10 godina svog postojanja Zavod se organizacijski širio, tako da zdravstvenu skrb stanovništvu Međimurske županije danas pruža na četiri lokacije: u sjedištu u Čakovcu, te  ispostavama Prelog, Mursko Središće i Kotoriba. U rad Zavoda za hitnu medicinu 2021. Godine uključena je i Djelatnost sanitetskog prijevoza.

Djelatnost izvanbolničke hitne medicinske službe podrazumijeva provođenje mjera zdravstvenog zbrinjavanja, hitnog prijevoza oboljelih i ozlijeđenih osoba u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu te zdravstvenog zbrinjavanja za vrijeme prijevoza. Dodatno, Djelatnost izvanbolničke hitne medicinske službe provodi  i edukaciju iz prve pomoći, sudjeluje u obrazovanju stanovništva u području hitne medicine te osigurava hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama i drugim okupljanjima. Putem Djelatnosti sanitetskog prijevoza Zavod osigurava prijevoz bolesnika u svrhu pružanja zdravstvenih usluga vozilom za sanitetski prijevoz s propisanom medicinsko-tehničkom opremom.

Uz nastavak borbe na prvim crtama protiv COVID-19 pandemije, Zavod se može pohvaliti organiziranjem niza internih edukacija, sudjelovanjem na tečajevima trajnog medicinskog usavršavanja i kongresima hitne medicine, educiranjem stanovništva Međimurske županije od najmlađe dobi te kontinuiranim praćenjem i poboljšanjem pokazatelja uspješnosti zdravstvene skrbi. Zavod je nesebično pružao pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom 2021. godine nakon razornog potresa. Velik su uspjeh Zavoda i osvojena treća i četvrta mjesta na međunarodnom natjecanju timova hitne pomoći u Rogli u Sloveniji 2018. i 2019. godine.

Ovom prilikom Zavod zahvaljuje osnivaču Međimurskoj županiji i svim donatorima koji su prepoznali važnost opremljenosti i funkcioniranja hitne medicinske pomoći u Međimurskoj županiji, svima koji su Zavodu pružali podršku na druge načine te djelatnicima koji su odabrali plemenito zanimanje pružanja medicinske pomoći najpotrebitijima.

I ne zaboravite: u slučaju potrebe za hitnom medicinskom intervencijom, nazovite 194! Tu smo za Vas 24 sata dnevno!