Iskoristimo li potencijal malog djeteta dobit ćemo mladog čovjeka s bezgraničnim potencijalom.
July 17, 2023
Specijalističko usavršavanje magistara i prvostupnika  sestrinstva  u djelatnosti hitne medicine
August 14, 2023
Iskoristimo li potencijal malog djeteta dobit ćemo mladog čovjeka s bezgraničnim potencijalom.
July 17, 2023
Specijalističko usavršavanje magistara i prvostupnika  sestrinstva  u djelatnosti hitne medicine
August 14, 2023

Otvoren novouređeni prostor edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Kao što mu i sam naziv govori, radi se o prostoru za edukaciju djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije i stanovništva Međimurske županije. Ujedno je osiguran odgovarajući prostor za smještaj arhivske građe Zavoda.

Prilikom svečanog otvorenja ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj– Grabant je naglasila da je edukacija medicinskih djelatnika Zavoda, posebice u Djelatnosti hitne medicine vrlo bitna budući da je to djelatnost čiji djelatnici posjeduju specifična znanja i sposobnosti. Oni redovno obavljaju vježbe, radionice, prisustvuju predavanjima i edukacijama, što internima, što onim koje provode licencirani instruktori Izvanbolničke hitne medicinske službe, što zahtjeva adekvatan prostor.

Zavod je ujedno uputio četvero liječnika na specijalizaciju iz hitne medicine, od kojih jedan uskoro završava specijalističko usavršavanje, a sa specijalizacijom u djelatnosti hitne medicine pred malo više od mjesec dana započelo je i pet magistara/prvostupnika sestrinstva.

Zavod ima i nekoliko svojih ovlaštenih instruktora za provođenje edukacije Osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora koju edukaciju prolaze svi djelatnici u Djelatnosti sanitetskog prijevoza ali i svi zainteresirani građani kako bi pravovremenom i odgovarajućom reakcijom povećali šansu za preživljavanje životno ugroženih osoba.

Sve ovo ulaganje u edukacije djelatnika višestruko se vraća kroz kvalitetu njihovog rada a samim time još bolje i kvalitetnije pružene hitne medicinske pomoći.

Zavod redovito održava edukacije laičkih reanimacija u školama, javnim ustanovama, zainteresiranim udrugama, a također surađuje s vrtićima te djecu već od najranije dobi educira kako pomoći unesrećenoj osobi i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Do sada za ovakve vrste edukacija Zavod nije imao adekvatne prostore te će novouređeni prostori našeg edukacijskog centra poslužiti za održavanje svih ovih spomenutih edukacija.

Ukupna vrijednost radova, izvedenih u dvije faze, iznosi 181.400 eura i u cijelosti je financirana putem financijskih sredstva koje je osigurala Međimurska županija.

Prizemlje i 1. kat Paviljona 2 već su adaptirani 2021. godine za potrebe Djelatnosti sanitetskog prijevoza i uprave Zavoda, a ukupna vrijednost tih radova iznosila 245.300 eura.

Pored obnove suterena sada, ranije prizemlja i 1. kata zgrade paviljona 2 nedavnim završetkom energetske obnove Županijske bolnice Čakovec i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu dobili  su moderno uređenu te energetski učinkovitu zgradu na postojećoj lokaciji.

 

Hvala Svima koji su se odazvali  te nas podržali i uveličali ovaj događaj, a posebnu zahvalu upućujemo županu Matiji Posavcu na kontinuiranoj podršci našeg osnivača  Međimurske županije, na ulaganju u zdravstveni sustav, što u vidu financiranja dodatnih timova hitne medicinske pomoći, što u vidu obnove prostora i nabave medicinske opreme i vozila kao i ovog projekta obnove  edukacijskog centra.

Upućujemo zahvalu ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Maji Grba-Bujević, dr.med. za njen angažman kao i Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu koji nas podupire, usmjerava i pomaže kad god nam to zatreba.

Prigodnoj svečanosti nazočili su župan Matija Posavec sa suradnicima, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Maji Grba-Bujević, dr.med., predsjednik Upravnog vijeća ZZHM-a dr. Drago Starčević, saborska zastupnica Andreja Marić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, županijski vijećnici, općinski načelnici, ravnatelji svih zdravstvenih ustanova Međimurske županije te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije koji su nazočnima ujedno demonstrirali postupak reanimacije.