Otvoren novouređeni prostor edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.
August 7, 2023
Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije primio zahvalnicu  Varaždinske županije
August 14, 2023

Specijalističko usavršavanje magistara i prvostupnika  sestrinstva  u djelatnosti hitne medicine

U ponedjeljak 19. lipnja 2023. godine krenulo se s provedbom specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara; magistara i prvostupnika sestrinstva u hitnoj medicini, jedinstvenim projektom na razini cijele države.

Prva grupa  od pet naših tehničara entuzijastično je krenula proširiti svoje znanje i vještine. Biti će osposobljeni za samostalni rad na području pružanja kvalitetnije i sigurnije zdravstvene skrbi, sveobuhvatniji pristup oboljelima i ozlijeđenima u skladu s najnovijim smjernicama, protokolima i najboljom praksom u području hitne medicinske pomoći.

Tijekom godine dana djelatnici će se educirati u teorijskom i praktičnom obliku. Predavanja i pretkliničke vježbe za naše djelatnike provodit će se na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin u suvremeno opremljenim kabinetima koji imaju simulacijsku i drugu opremu potrebno za ovaj oblik nastave.

Praktični oblik nastave će se odvijati  u matičnom Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije gdje će ih mentorirati  i voditi specijalisti hitne medicine i  liječnici s dugogodišnjim iskustvom u području hitne medicine  te u Županijskoj bolnici Čakovec u suradnji s vrhunskim specijalistima  odjelnih djelatnosti.

Program specijalističkog usavršavanja na Sveučilištu Sjever provodi se za 24 polaznika  prvostupnika i magistra sestrinstva iz četiri Zavoda za hitnu medicinu susjednih županija odnosno iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije i Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije.

 

Želimo im puno uspjeha u daljnjem obrazovanju.

 

Ukupna vrijednost projekta jednogodišnjeg specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara izvanbolničkog HMS-a na području Republike Hrvatske je 13,2 milijuna eura, a sredstva su osigurana u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Na temelju prikupljenih potreba za specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara iz županijskih zavoda za hitnu medicinu, planirano je usavršavanje ukupno 375 prvostupnika sestrinstva izvanbolničkog HMS-a, od kojih je 210 iz postojećih timova T2. Time će se osigurati da svaki tim T2 u postojećoj Mreži hitne medicine ima jednog prvostupnika sestrinstva sa završenim specijalističkim usavršavanjem, a preostalih 165 prvostupnika sa završenim programom specijalizacije dodatno će ojačati sustav HMS-a, posebno u onim područjima koja bilježe nedostatak liječnika.