Otvoren novouređeni prostor edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.
August 7, 2023
Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije primio zahvalnicu  Varaždinske županije
August 14, 2023
Otvoren novouređeni prostor edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.
August 7, 2023
Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije primio zahvalnicu  Varaždinske županije
August 14, 2023

Specijalističko usavršavanje magistara i prvostupnika  sestrinstva  u djelatnosti hitne medicine

U ponedjeljak 19. lipnja 2023. godine krenulo se s provedbom specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara; magistara i prvostupnika sestrinstva u hitnoj medicini, jedinstvenim projektom na razini cijele države.

Prva grupa  od pet naših tehničara entuzijastično je krenula proširiti svoje znanje i vještine. Biti će osposobljeni za samostalni rad na području pružanja kvalitetnije i sigurnije zdravstvene skrbi, sveobuhvatniji pristup oboljelima i ozlijeđenima u skladu s najnovijim smjernicama, protokolima i najboljom praksom u području hitne medicinske pomoći.

Tijekom godine dana djelatnici će se educirati u teorijskom i praktičnom obliku. Predavanja i pretkliničke vježbe za naše djelatnike provodit će se na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin u suvremeno opremljenim kabinetima koji imaju simulacijsku i drugu opremu potrebno za ovaj oblik nastave.

Praktični oblik nastave će se odvijati  u matičnom Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije gdje će ih mentorirati  i voditi specijalisti hitne medicine i  liječnici s dugogodišnjim iskustvom u području hitne medicine  te u Županijskoj bolnici Čakovec u suradnji s vrhunskim specijalistima  odjelnih djelatnosti.

Program specijalističkog usavršavanja na Sveučilištu Sjever provodi se za 24 polaznika  prvostupnika i magistra sestrinstva iz četiri Zavoda za hitnu medicinu susjednih županija odnosno iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije i Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije.

 

Želimo im puno uspjeha u daljnjem obrazovanju.

 

Ukupna vrijednost projekta jednogodišnjeg specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara izvanbolničkog HMS-a na području Republike Hrvatske je 13,2 milijuna eura, a sredstva su osigurana u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Na temelju prikupljenih potreba za specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara iz županijskih zavoda za hitnu medicinu, planirano je usavršavanje ukupno 375 prvostupnika sestrinstva izvanbolničkog HMS-a, od kojih je 210 iz postojećih timova T2. Time će se osigurati da svaki tim T2 u postojećoj Mreži hitne medicine ima jednog prvostupnika sestrinstva sa završenim specijalističkim usavršavanjem, a preostalih 165 prvostupnika sa završenim programom specijalizacije dodatno će ojačati sustav HMS-a, posebno u onim područjima koja bilježe nedostatak liječnika.