Djelatnici sanitetskog prijevoza obnovili znanje kroz tečaj „Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“
June 20, 2022
ONI SU SPAŠAVALI POLJAKE ‘Takva strava viđa se jednom u životu!’
August 31, 2022
Djelatnici sanitetskog prijevoza obnovili znanje kroz tečaj „Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“
June 20, 2022
ONI SU SPAŠAVALI POLJAKE ‘Takva strava viđa se jednom u životu!’
August 31, 2022

VOZNI PARK DJELATNOSTI SANITETSKOG PRIJEVOZA OD DANAS JE BOGATIJI ZA DVA NOVA SUVREMENA VOZILA

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije je putem postupka javne nabave nabavio dva vozila za sanitetski prijevoz. Radi se o vozilima marke peugeot boxer. Ukupna vrijednost nabave iznosila je 821 500 kuna koje je osigurala Međimurska županija, na čemu ovom prilikom zahvaljujem županu Međimurske županije.

Vozila su prilagođena za prijevoz 5 sjedećih i jednog ležećeg pacijenta, te dodatno posebno prilagođena za prijevoz nedonoščadi, odnosno, ugrađen im je sustav za prihvat prijenosnih inkubatora Županijske bolnice Čakovec.

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije trenutno u uporabi ima 18 vozila za potrebe Djelatnosti sanitetskog prijevoza i 10 vozila za potrebe Djelatnosti hitne medicine. Želja nam je obnoviti, odnosno „pomladiti“ vozni park Zavoda, jer ćemo tako dobiti vozila koja su sigurnija i udobnija za naše korisnike, a to možemo postići samo redovnom nabavom novih vozila koja bez financijske pomoći Međimurske županije ne bi bila moguća.

Vozila za sanitetski prijevoz godišnje ukupno prođu oko 750 000 – 800 000 km, odnosno, otprilike 60 000 km po vozilu godišnje.

U Djelatnosti sanitetskog prijevoza godišnje se obavi oko 30 000 prijevoza. Osim planiranih prijevoza (dijaliza, zakazani pregledi) i prijevoza na osobni zahtjev (plaćeni prijevoz), Djelatnost sanitetskog prijevoza obavlja i hitni prijevoze (na zahtjev liječnika). Hitni prijevozi obavljaju se posebno opremljenim vozilom za hitne prijevoze.

U sklopu Djelatnosti sanitetskog prijevoza radi 8 timova, odnosno, 16 radnih timova, a svaki se od njih sastoji od jedne medicinske sestre/medicinskog tehničara i jedne vozačice/vozača (32 radnika).

Broj timova određen je Odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i to je broj timova čije financiranje je osigurano od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

S obzirom na broj prijevoza koje moraju obaviti na dnevnoj razini (na što utječe i gustoća naseljenosti Međimurske županije), na vrstu prijevoza i geografski položaj Međimurske županije (udaljenost od zdravstvenih ustanova sekundarne i tercijarne razine u koje se pacijenti voze), Zavod svakako ima potrebu za širenjem ove djelatnosti te potrebu za povećanjem broja timova s kojim prijedlogom se je obratio nadležnim institucijama i nadamo se pozitivnom odgovoru.

Zavod kontinuirano podiže kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga svojim pacijentima, kako u Djelatnosti hitne medicine, tako i u Djelatnosti sanitetskog prijevoza, te radi na poboljšanju uvjeta rada i zadovoljstvu svojih djelatnika, a nabavka novih vozila jedan je od koraka ka ostvarenju ovog cilja.