Kako postupiti kod ugriza krpelja?
July 1, 2016
NOVI AUTOMATSKI DEFIBRILATOR NA PODRUČJU PRELOGA
November 18, 2016
Kako postupiti kod ugriza krpelja?
July 1, 2016
NOVI AUTOMATSKI DEFIBRILATOR NA PODRUČJU PRELOGA
November 18, 2016

Sigurnije na sportskim događanjima, festivalima i masovnim okupljanjima

Dana 11. kolovoza 2016. godine stupio je na snagu novi Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine (NN 71/16) u kojem je izričito propisano da hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama i drugim oblicima okupljanja pružaju timovi hitne medicinske službe Županijskih zavoda. Pravilnikom je utvrđena obveza organizatora javnih priredbi i drugih oblika okupljanja da, obzirom na očekivani broj sudionika ili narav okupljanja, osiguraju prisutnost jednog ili više timova hitne medicinske službe Županijskog zavoda tijekom održavanja okupljanja.

Nadalje, Pravilnikom o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine istaknuto je da hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama i drugim oblicima okupljanja pružaju timovi hitne medicinske službe Županijskih zavoda izvan redovitog opsega rada. Pravilnikom precizira i da se svi sportski susreti (rekreativni ili profesionalni), okupljanja gdje se toči alkohol (dani grada, gradske manifestacije i sl.), masovna okupljanja ili okupljanja s većim udjelom starijih osoba (različite priredbe, koncerti, mise na otvorenom i sl.) smatraju visokorizičnima i da je potrebno osigurati jedan ili više timova hitne medicine. Naglašava se da se radi o sigurnosti i zdravlju građana, za što je u svim protokolima, organizacijama i proračunima unaprijed ukalkuliran sigurnosni rizik.

Ovim putem ponovo pozivamo sve organizatore, lokalnu upravu i PU Međimursku da kod organiziranja i izdavanja suglasnosti za javnih priredbe, sportske događaje i veća okupljanja na području Međimurske županije, Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije (nastavno Zavod) podnesu pisani Zahtjev za medicinsko dežurstvo na javnom okupljanju, a koji se nalazi na službenoj internet stranici Zavoda. Zahtjev je potrebno podnijeti minimalno 2 dana prije događaja kako bi se mogla organizirati služba hitne medicine i dodatno medicinsko osiguranje.

Cijeli dokument možete pročitati ovdje.