Kako postupiti kod ugriza krpelja?
July 1, 2016
NOVI AUTOMATSKI DEFIBRILATOR NA PODRUČJU PRELOGA
November 18, 2016

Sigurnije na sportskim događanjima, festivalima i masovnim okupljanjima

Dana 11. kolovoza 2016. godine stupio je na snagu novi Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine (NN 71/16) u kojem je izričito propisano da hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama i drugim oblicima okupljanja pružaju timovi hitne medicinske službe Županijskih zavoda. Pravilnikom je utvrđena obveza organizatora javnih priredbi i drugih oblika okupljanja da, obzirom na očekivani broj sudionika ili narav okupljanja, osiguraju prisutnost jednog ili više timova hitne medicinske službe Županijskog zavoda tijekom održavanja okupljanja.

Nadalje, Pravilnikom o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine istaknuto je da hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama i drugim oblicima okupljanja pružaju timovi hitne medicinske službe Županijskih zavoda izvan redovitog opsega rada. Pravilnikom precizira i da se svi sportski susreti (rekreativni ili profesionalni), okupljanja gdje se toči alkohol (dani grada, gradske manifestacije i sl.), masovna okupljanja ili okupljanja s većim udjelom starijih osoba (različite priredbe, koncerti, mise na otvorenom i sl.) smatraju visokorizičnima i da je potrebno osigurati jedan ili više timova hitne medicine. Naglašava se da se radi o sigurnosti i zdravlju građana, za što je u svim protokolima, organizacijama i proračunima unaprijed ukalkuliran sigurnosni rizik.

Ovim putem ponovo pozivamo sve organizatore, lokalnu upravu i PU Međimursku da kod organiziranja i izdavanja suglasnosti za javnih priredbe, sportske događaje i veća okupljanja na području Međimurske županije, Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije (nastavno Zavod) podnesu pisani Zahtjev za medicinsko dežurstvo na javnom okupljanju, a koji se nalazi na službenoj internet stranici Zavoda. Zahtjev je potrebno podnijeti minimalno 2 dana prije događaja kako bi se mogla organizirati služba hitne medicine i dodatno medicinsko osiguranje.

Cijeli dokument možete pročitati ovdje.