Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije: Kako prepoznati srčani zastoj u najranijoj fazi?
November 8, 2022
Zaštita od velikih hladnoća – preporuke za javnost
December 9, 2022
Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije: Kako prepoznati srčani zastoj u najranijoj fazi?
November 8, 2022
Zaštita od velikih hladnoća – preporuke za javnost
December 9, 2022

RAVNATELJICA VLADIMIRA KRIŽAJ-GRABANT Želja mi je nastaviti razvijati Zavod u istom smjeru kao i do sada

Pravnica Vladimira Križaj-Grabant uspješno rukovodi Zavodom za hitnu medicinu

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije relativno je mlada ustanova. U 10 godina rada rapidno je napredovao, ulažući u ljude i opremu, šireći, pritom, mrežu svog djelovanja. Na čelu s ravnateljicom Zavoda Vladimirom Križaj-Grabant, dipl.iur., nastoje brinuti za svoje djelatnike, osigurati im daljnji profesionalni razvoj te  potrebnu medicinsku opremu i vozila. Iza Križaj-Grabant je višegodišnje iskustvo rada u ovaj medicinskoj ustanovi, gdje je počela kao pravnica te napredovala u ravnateljicu Zavoda.

Nakon čakovečke Gimnazije upisala je i završila Pravni fakultet. Prvo zaposlenje bilo joj je na Općinskom sudu u Čakovcu u sklopu kojeg je položila i pravosudni ispit. U Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije zaposlila se 2013. godine, u početku  kao pravnik, a kasnije voditelj Odjela pravnih, kadrovskih, općih i tehničkih poslova. Više puta obavljala je funkciju v.d. ravnateljice te bila zamjenica ravnatelja. Tijekom rada kontinuirano se usavršavala, a nedavno je s uspjehom završila dva programa stručnog usavršavanja - Menadžera za zdravstvo i Menadžera za ljudske potencijale.

- Po odlasku bivšeg ravnatelja Zavoda ovo je radno mjesto ostalo upražnjeno. Budući da sam kroz svoj rad u Zavodu dosta vremena provela na rukovodećim pozicijama, posao mi je bio poznat, kao pravnica sudjelovala sam u rastu i razvoju Zavoda, kako administrativno i organizacijski, tako i u vidu poboljšanja kvalitete rada te sam odlučila nastaviti svoj rad na poziciji koja mi daje slobodu da nastavim s razvojem Zavoda u ustanovu koja će na čelu s marljivom, angažiranom i stručnom ekipom stvarati pozitivno radno okruženje, poticati timski duh, osigurati radnicima sve potrebne preduvjete za ostvarivanje optimalnih rezultata rada, a pacijentima stručnost i profesionalizam, rekla je Vladimira Križaj-Grabant.

DESET GODINA USPJEŠNOG RADA ZAVODA

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije osnovan je u travnju 2012. godine.  Pored primarne svrhe, provođenja mjera i postupaka hitnog izvanbolničkog medicinskog zbrinjavanja, Zavod obavlja djelatnost sanitetskog prijevoza, provodi edukaciju iz prve pomoći,  provodi radionice i predavanja iz područja hitne medicine za vrtiće, škole i građane, osigurava hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama, surađuje sa žurnim službama ... U deset godina djelovanja postignut je veliki napredak te danas ima vrlo dobro organiziran sustav, prilagođen potrebama lokalnog stanovništva te osmišljen tako da svaki stanovnik Međimurja bude u jednakom položaju s aspekta dostupnosti hitne medicinske pomoći, ostvarivanjem temeljnog kriterija – „zlatnog sata”. 

- Gdje da počnem... Zavod je rapidno napredovao u ovom periodu. Od ustanove koja je kao samostalna tek počela raditi i reforme hitne medicine koja je bila u svojim začecima, do ustanove koja je proširila Mrežu hitne medicine na području županije dvjema novim ispostavama, u Mursko Središće i Kotoribu, proširila djelatnost na Djelatnost sanitetskog prijevoza, renovirala prostore za potrebe obje djelatnosti i uprave Zavoda, uskladila prostore, medicinsku opremu i kadrove s propisanim standardima, educirala djelatnike, uputila djelatnike na specijalističko usavršavanje te podigla kvalitetu zdravstvenog zbrinjavanja pacijenata na visoku razinu, naglasila je .

Važna karika tog sustava su ljudi, odnosno djelatnici koji svakodnevno požrtvovno i profesionalno obavljaju svoj posao, ulažu svoje vrijeme u edukacije i maksimalno se posvete svakom pacijentu. Takav rad često zahtijeva i fizičku i psihičku spremnost, ali i posebna znanja i vještine prilagodbe i snalaženja u novonastalim situacijama. 

- Danas imamo 15 timova T1, u čijem sastavu su doktor medicine, medicinska sestra/tehničar i vozač, sedam timova T2, u čijem sastavu su dvije medicinske sestre/tehničara, i pet timova prijavno dojavne jedinice, u sastavu dvije medicinske sestre, na četiri lokacije – Čakovec, Prelog, Mursko Središće i Kotoriba. Pored toga, imamo osam timova sanitetskog prijevoza, kojeg čine dvije medicinske sestre/tehničara i dvije vozačice/vozača, pojasnila je ravnateljica Križaj-Grabant.

Zavod danas broji 120 zaposlenih. Ima 18 doktora medicine, od čega tri specijalista hitne medicine i četiri specijalizanta hitne medicine, pet magistra sestrinstva, 24 prvostupnika sestrinstva, 29 medicinskih sestara/tehničara, 30 vozača od kojih su troje ujedno i medicinski tehničari, osam djelatnika uprave i tri spremačice. Pored ljudskih resursa raspolaže i  bogatim voznim parkom. Hitna pomoć prva je u doticaju s teško bolesnim i ozlijeđenim pacijentima čiji su životi i zdravlje ozbiljno ugroženi. Stoga zahtijeva najsuvremeniju medicinsku opremu i vozila koja će olakšati pristup pacijentu i njegovo kvalitetno zbrinjavanje te brz i siguran prijevoz do zdravstvene ustanove.  

- Vozila za potrebe hitne medicine i sanitetskog prijevoza vrlo su skupa, a budući da je to Zavodu osnovno sredstvo rada treba ih redovno zanavljati, što ne bi bilo moguće bez financijske pomoći našeg osnivača Međimurske županije. Naravno da bismo voljeli da sva naša vozila budu nova i najbolje kvalitete, međutim, zbog njihovog velikog broja i cijene to nije moguće. Valja napomenuti da Zavod nema garažirani prostor za smještaj svojih vozila te nam je u planu u dogledno vrijeme riješiti taj problem, nadodala je. 

NASTAVITI RAZVIJATI ZAVOD U ISTOM SMJERU KAO I DO SADA

Iako se prijedlogom izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne planira mijenjati osnovno ustrojstvo i vlasništvo Zavoda za hitnu medicinu, ravnateljica Križaj-Grabant pozdravlja dio reforme koji se odnosi na poboljšanje kvalitete rada i standardizaciju. Što pak se tiče planova i želja za daljnji razvoj ove ustanove, njih nikad ne nedostaje. 

-  Želja mi je nastaviti razvijati Zavod u istom smjeru kao i do sada. Prvenstveno se brinuti za svoje radnike, osigurati im daljnji profesionalni napredak putem edukacija i osigurati im potrebna sredstva za rad, medicinsku opremu i vozila, kao i pozitivnu radnu atmosferu. Nadalje, stalno raditi na poboljšanju kvalitete pružene zdravstvene usluge i postizanju što bolje zdravstvene skrbi za naše pacijente. Potrebno se je zalagati za širenje, odnosno, u najmanju ruku održanje postojeće Mreže hitne medicine i povećanje broja timova u Djelatnosti sanitetskog prijevoza. Nastaviti s edukacijama građana, laika, o osnovnim mjerama održanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), kao i poticati širenje mreže AVD-a diljem naše županije. Educirati djecu u osnovnim i srednjim školama o važnosti laičke reanimacije i kako pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi, istaknula je naša sugovornica. 

U KRUGU OBITELJI 

Vladimira Križaj-Grabant živi u Donjem Kraljevcu sa svojom obitelji, suprugom Božidarom te kćeri Evom (14), gimnazijalkom, i sinom Janom (12). Slobodno vrijeme provodi u krugu obitelji i prijatelja. 

- Kao podrška djeci, suprug i ja, sudjelujemo u radu Udruge mažoretkinja i twirling kluba Općine Donji Kraljevec čiji su nam djeca članovi te ih rado pratimo na putovanjima i natjecanjima. Ujedno volimo pogledati dobru košarkašku utakmicu Košarkaškog kluba Donji Kraljevec čiji je Jan član. Uživamo i u glazbi. Eva svira klavir, a Jan klarinet. Kao obitelj volimo putovati, boraviti u prirodi i provoditi vrijeme zajedno, otkrila nam je Vladimira. 

"Preuzeto iz portala eMedjimurje.hr"