Posjet dječjeg vrtića Cvrčak  Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije
May 25, 2022
Djelatnici sanitetskog prijevoza obnovili znanje kroz tečaj „Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“
June 20, 2022
Posjet dječjeg vrtića Cvrčak  Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije
May 25, 2022
Djelatnici sanitetskog prijevoza obnovili znanje kroz tečaj „Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“
June 20, 2022

Djelatnici centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID iz Čakovca prepoznali važnost za edukacijom kroz tečaj „Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora”

Djelatnici centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID iz Čakovca prepoznali važnost za edukacijom kroz tečaj „Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“

Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID  iz Čakovca pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima za optimalni razvoj.

Uz svoje svakodnevne aktivnosti djelatnici Murid-a su prepoznali važnost za edukacijom kroz tečaj „Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“ koji su im održali djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske  županije (nastavno Zavod) u prostorijama edukacije Zavoda.

Svakome se može dogoditi da se zatekne kraj osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, bilo na radnom mjestu ili u privatnim aktivnostima  na javnom mjestu, kod kuće ili tokom sportskih aktivnosti, stoga je cilj ove radionice podići samopouzdanje i spremnost pružanja pomoći, a time i priliku da se spasi najveća čovjekova vrednota, njegov život.

Demonstrirana vježba pravilne masaže srca i umjetnog disanja, osiguranje i održavanje dišnog puta, te upotreba AVD-a iznimno je važna jer se intervencijom unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto.

Osim kroz tečaj djelatnici su  dodatno upoznati kroz predavanja i vježbe  o  hitnim stanjima za koje je pretpostavka da se mogu desiti u radnom okruženju djelatnika Murida.  Upoznati su sa hitnim stanjima i postupcima kod alergijskih reakcija, asmatskih napadaja, epilepsije, gušenja kod djece i odraslih, padova i prijeloma, zaustavljanja krvarenja, napadaja panike, osnovne postupke oživljavanja, postupak kod stavljanja osobe u bočni položaj i kroz  niz drugih korisnih savjeta.

Obnovili su postojeća znanja, pravovremeno prepoznali hitna stanja, ojačali osjećaj sigurnosti i bez straha pružili prvu pomoć. Iskazali su zavidno znanje i spremnost u vještinama pružanja pomoći unesrećenoj osobi.

Zahvaljujemo djelatnicima Centara za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID na ukazanom povjerenju.

Radionice su održane u organizaciji instruktora Zavoda Mie Vabec, bacc.med.tech. i Nikole Vršić, bacc.med.techn.